onsdag 3 februari 2016

Evidensia Djursjukhuset Strömsholm - Zaphire

Zaphire

Älskade Zaphire. Hittad i en kompost väldigt ung, vet ej hur många veckor gammal. Men hon var inte 12 veckor. Vid nästan 2 års ålder så fick hon astma. Detta diagnostiserades på Aros Veterinärcentrum (AVC kommer jag återigen förkorta det). Hon mår bra på inhalation av Ventoline och Flutide 2 gånger dagligen. Detta får hon i sig med hjälp av en så kallad AeroKat. Hon har varit frisk utöver sin astma men i höstas började hon få problem med höger öga. Hon knep med det och vi sökte oss akut till Strömsholm en lördag och fick hjälp. Inga konstigheter. Men hon blev inte alls bättre så vi fick då tid till AVC och där var vi några gånger innan det gav sig. Vi vet ännu inte vad det var. Men det har inte kommit tillbaka tack och lov.
Allt har sedan varit frid och fröjd med katterna, förutom deras sjukdomar. I torsdags eftermiddag såg jag att Zaphire haltade kraftigt helt plötsligt. Jag ringde då akut till Strömsholm och vi skulle åka in. När vi kom dit så började problemen direkt. Dom trodde vi med Zephyr, hon har varit död sedan 2014, det tog ett tag innan dom förstod vilken katt vi var där med. Allt var frid och fröjd och en trevlig sköterska kom och hämtade oss för att göra en första bedömning på Zaphire. Sen fick vi sätta oss i väntrummet igen. Hon fick sina astmamediciner för att inte få ett anfall medans vi var där. Hon får sällan det, men stress utlöser det ju oftast.
När vi blev inkallade på ett rum nästa gång så kom veterinären rätt snart. Hon lyssnade på Zaphire och konstaterade att hon inte vågade sedera henne på grund av hennes astma. Hur kan man då gå igenom ett ben hos en katt som har fruktansvärt ont? Det blir svårt. Hon drog lite i benet och då fräste Zaphire till. Jag stod och höll i vid huvudändan men ändå valde veterinären att hämta en munkorg. Zaphire hade inte gjort något utfall alls. Bara fräst för att det gjorde ont. Efter detta väljer dom att gå iväg med henne på röntgen. Dom är snabbt tillbaka med henne och vi får vänta en liten stund på veterinären medan hon granskade bilderna. När hon kom in så sade hon att inget var brutet men att det fanns ett fragment i knät, men att Zaphire hade inte ont i knät. Men ortopeden skulle granska bilderna på fredagen och sen skulle veterinären ringa upp. I hemgångsrådet står följande "Zaphyre haltar på sitt Höger bakben.
Vi har idag röntgat och ser inget uppenbart men vi ska kolla på bilderna mer noggrant imorgon.
Hem idag på strikt vila tills återbesök.
Återbesök rekommenderas innan utsatt behandling alt tidigare om ingen tillräcklig förbättring på 2-3 dagar alt försämring.
Ge Medicinering med metacam enligt recemt med start imorgon (har redan fått för idag)
Lycka till!"
Precis så står det i hemgångsrådet. När veterinären aldrig ringde tillbaka på fredag förmiddag så ringde jag själv till Strömsholm. Hon som svarade skulle forska i det och återkomma. När hon ringde tillbaka så stod det ej ens i Zaphires journal att bilderna skulle granskas. Men det står i hemgångsrådet. Spännande enligt mig. Och förjävligt.

Så igår så hade jag bokat ett återbesök på AVC och fick då träffa en som jobbar med ortopedi. Så fort hon började känna p Zaphire så knakade det i knät. Det där knät som hon inte hade ont i ni vet. Jag trodde det var veterinären som knakade, men det var älskade Zaphires ben. Hon misstänkte direkt korsbandet eller menisken. Men skulle läsa journalen som dom hade beställt från Strömsholm. Dom bläddrar och bläddrar i jorunalen och jag tänker att så mycket har Zaphire inte varit i Strömsholm, vad sysslar dom med? Tänker jag. Tillslut frågar jag om det är Zephyrs journal dom har fått. Och mycket riktigt. Dom har fått Zephyrs. Som jag hastigt fick avliva i juni 2014. Jag vet att namnen är väldigt lika. Men det är ju upp till dom att hålla koll på när dom är födda åtminstone. Zephyr 2008, Zaphire 2012.
Tillslut fick dom rätt journal och även röntgenbilderna. Då hade dom hunnit sedera Zaphire för att kunna känna utan att det skulle göra allt för ont på henne. Mycket riktigt, knät går att dra fram och tillbaka ca 5 cm. Korsbandet är av. Hon som enligt Strömsholm INTE hade ont i knät. Lätt chockad så börjar det sjunka in, Zaphire har haft av sitt korsband. Dom rekommenderar burvila i 2 veckor. Jösses. Det gick inte bra och blev panik med astmaanfall som följd. Så efter att ha pratat med AVC idag så skiljer vi på katterna och veterinären ringer på onsdag i nästa vecka.

Sen innan jag ringde AVC idag så hade jag ett missat samtal från dolt nummer på mobilen. Och ett meddelande var lämnat på telefonsvararen. Jag var då helt säker på att det var att min psykolog blev tvungen att återbuda. Men det var veterinären som skulle ringt i fredags. Hon sa att dom hade granskat bilderna och att dom såg fina ut. Men hon har en förändring på knät, men det orsakar inte smärtan. Så dom räknade det som en stukning. Tänk om jag då var en sådan person som trodde på det? Om jag inte varit till en specialist igår? Då hade jag trott att Zaphire enbart hade en stukning. Men, jag vet och har även sett hur instabilt hennes knä är. Korsbandet är av. Av. Och dom i Strömsholm säger att hon är okej. Jag blev så förbannad att jag ringde tillbaka dit, tyvärr hade ju veterinären gått hem. Men jag var inte snäll och sa att jag inte förstår hur dom kan nästan friskförklara henne när dom knappt känt igenom benet. Korsbandet syns ju inte på röntgen. Jag sa även till henne jag pratade med att jag tycker att det är beklagligt när dom gör så här och det är den tredje katten som dom inte behandlar korrekt för mig. Vet att fler är besvikna på dom. Men ändå. Ja, då skulle veterinären ringa mig på fredag, kanske. Men det finns egentligen ingen anledning. Jag har tappat förtroendet, återigen för Evidensia Djursjukhuset i Strömsholm. Och jag har fått Zephyrs journal makulerad så att dom inte blandar ihop dessa två någonsin igen.
Förändringen Zaphire har i knät har inget med detta att göra, det är det enda som stämmer. Hon har något som heter Dystrofisk förkalkning i knäleden.
Detta är inte okej. Därav att jag delar mina erfarenheter. Jag har Zephyrs historia kvar. Den blir längre. Mycket längre. Den innehåller inte bara kritik. Men dom gjorde ett drastiskt fel på henne så hon hamnade på Intensiven.

Ta vara på er!

2 kommentarer:

L sa...

lilla zaphire <3 hoppas allt löser sig. har knappt orkat kolla fb senaste dagarna så ska göra det så fort jag har ork. kram!

Lina sa...

Tack vännen. Det är ingen brådska. Ta hand om dig. Det är det viktigaste. Många kramar! <3